/ Nieuws / Telefoongebruiker achter het stuur riskeert grotere straf

Telefoongebruiker achter het stuur riskeert grotere straf

Smartphonegebruik in de auto
Alicia van den Velden on 5 april 2018 - 11:19 in Nieuws

Zit jij wel is je telefoon te checken terwijl je voor een stoplicht stil staat? Of moet je onderweg toch even op Flitsmeister kijken? Misschien is het dan verstandig om er over na te denken om dat niet meer te doen. Er is namelijk een nieuwe wet in de maak, wie belt of appt achter het stuur riskeert daarvoor straks misschien wel een gevangenisstraf. Telefoongebruik achter het stuur wordt met de nieuwe wetsaanpassing gezien als roekeloos rijden. Voor roekeloos rijden kan in sommige gevallen een celstraf gegeven worden. De bond Veilig Verkeer Nederland pleit er voor dat mensen die hun telefoon gebruiken achter het stuur een celstraf krijgen. Veilig Verkeer Nederland vindt dat bestuurders die een ongeluk veroorzaken door het gebruik van hun telefoon dezelfde straf verdienen als mensen die rijden met te veel drank op of mensen die roekeloos rijden. Dat betekend dus niet alleen een boete maar ook een celstraf voor mensen die gebruik maken van hun smartphone achter het stuur. Ook wordt de kans op een boete tijden appen of bellen achter het stuur een stuk groter.

De politie is nieuwe camera’s aan het testen die haarscherp in beeld kunnen brengen wat je aan het doen bent achter het stuur. De politie wil hiermee een eind maken aan het mobiele telefoon gebruik achter het stuur, de pakkans wordt groter want voorheen konden mensen alleen bekeurd worden wanneer ze staande werden gehouden door de politie die zag dat je gebruik maakte van je mobiele telefoon achter het stuur. De camera wordt op de voorruit gericht zodat het een goed zicht heeft op de bestuurder, de speciale software die de camera heeft zorgt ervoor dat het vormen herkent die registreren of je iets in je hand hebt, wanneer dit het geval is wordt het beeld doorgestuurd naar een politieagent, die kan dan checken of het ook daadwerkelijk gaat om het gebruik van een mobiele telefoon. De wet moet echter eerst aangepast worden, pas dan kunnen mensen beboet worden door de politie door middel van deze speciale camera.

Meer verkeersongelukken

Op de Nederlandse hoofdwegen nam het aantal ongelukken de afgelopen 4 jaren met 27 procent toe, dat laten de cijfers van de Stichting Incident Management Nederland zien. Deskundigen zijn het er over eens dat de telefoon een absolute boosdoener is in het verkeer en zorgt voor meer ongelukken ondanks dat er nog geen hard bewijs is. De schatting van Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat een kwart van de auto-ongelukken ontstaat door de afleiding van een telefoon. Dit komt doordat veel mensen geneigd zijn om onderweg even hun smartphone te checken of even een appje sturen dat ze onderweg zijn. Mensen kunnen tegenwoordig een boete krijgen van €230,- euro wanneer zij hun telefoon vasthouden tijdens het rijden, het maakt dan niet uit of het gaat om bellen of appen. Vele mensen pakken echter het risico voor lief omdat de pakkans zo laag is. De bond Veilig Verkeer Nederland pleit voor een hogere straf, het telefoongebruik achter het stuur is een bewuste keuze waar je andere mensen mee in gevaar brengt. De stijging van het aantal verkeersongevallen komt zeker door het gebruik van mobiele telefoons in de auto, tijdens het rijden. De afleiding van mobiele telefoons is een groot en groeiend probleem, ook omdat de kans om gepakt te worden zeer nihil is; mensen nemen het hierdoor voor lief en doen het alsnog. Ook pleit Veilig Verkeer Nederland ervoor dat een boete voor mobiel telefoongebruik met kinderen in de auto dubbel bestraft moet worden met een boete van €460,- euro in plaats van €230,- euro. Een boete voor iemand die dronken achter het stuur kruipt kan namelijk ook al oplopen naar €650,- euro.