/ Geen categorie / Invloed smartphone op de relatie

Invloed smartphone op de relatie

Alicia van den Velden on 28 mei 2019 - 10:27 in Geen categorie

In het dagelijkse leven van veel mensen gaat de smartphone een steeds prominentere rol spelen. In een liefdesrelatie wordt de smartphone steeds vaker gebruikt, chatten op Tinder of samen kijken naar een serie op Netflix. Smartphones zijn steeds vaker aanwezig in een relatie met je partner, maar wat voor invloed heeft dit op de relatie?

De gevolgen van telefoongebruik

De mogelijkheden van de smartphones bieden relaties veel manieren om contact met elkaar te houden. De partners kunnen elkaar hierbij oneindig lang blijven bellen, berichtjes naar elkaar sturen en ook berichten met elkaar delen. Dankzij al deze manieren van communicatie is het gemakkelijk om op lange afstand contact met elkaar te houden, zonder deze communicatiemiddelen zou een langeafstandsrelatie lastig worden. Uit onderzoek is gebleken dat relaties die veel gebruik maken van hun smartphone, hun relatie als minder prettig ervaren dan partners die bij elkaar zijn zonder een smartphone te gebruiken op dat moment.

Naast de voordelen van een smartphone, kan het ook negatieve gevolgen veroorzaken. Het smartphonegebruik kan er ook voor zorgen dat er minder contact ontstaat in een relatie. Dit heet ‘phubbing’ en dit betekent dat een persoon alleen gericht is op zijn telefoon en dus niet geïnteresseerd is in wat de ander zegt. De tijdsbesteding op de smartphone heeft hier niet perse invloed op, phubbing zou gebaseerd zijn op hoe hecht de persoon aan zijn telefoon is. De smartphone kan de mensen ook argwanend maken is uit onderzoek gebleken. Voornamelijk vrouwen zouden hun partners op de voet volgen op social media, kijken welke berichten ze leuk vinden en waar ze op reageren. De mannen hebben hier ook een handje van, zij stelen vaker de telefoon van de partner om Whatsapp gesprekken te lezen om te kijken of er geen verdachte gesprekken tussen zitten.

De smartphone hoeft zeker niet slecht te zijn voor de relatie, zo lang er een goed doeleinde aan zit kan dit alleen maar positief uitwerken. Wanneer de smartphone wordt gebruikt om elkaar te zien is dat alleen maar goed. Zo houden veel relaties contact via WhatsApp of FaceTime, dit zijn communicatiemiddelen waar het mogelijk is om tekstberichten te versturen naar elkaar en onderling  te videobellen.   

Oplossingen voor overmatig telefoongebruik

Hoe kan de slechte invloed van de smartphone op de relatie te voorkomen worden? Veel mensen voelen zich aangetrokken door social media of andere apps op de smartphone. Vaak wordt bij het wakker worden dan ook direct de telefoon gecheckt om te kijken wat we gemist hebben. Hierdoor kan de partner het gevoel krijgen dat het gevoel van samen wakker worden mist en het intieme moment ’s morgens ontnomen wordt. Probeer hier zelf op te letten en laat de smartphone wat vaker links liggen zodat er meer aandacht geschenken kan worden aan de ander in de relatie.