/ Nieuws / Hartfilmpjes maken met de smartphone

Hartfilmpjes maken met de smartphone

hartfilmpje
Alicia van den Velden on 5 februari 2018 - 12:19 in Nieuws

Vandaag is bekend gemaakt dat ruim 1.100 huisartsen binnenkort hartfilmpjes gaan maken met hun smartphone of tablet. Met een speciale app “CardioSecur” voor de smartphone en tablet kunnen zij het hartfilmpje maken terwijl een cardioloog via een beveiligde verbinding meekijkt naar het filmpje en helpt bij het vaststellen van de juiste diagnose. De zogeheten CardioSecur app, beschikbaar voor zowel smartphone als tablet, wordt gelanceerd door KPN en is in eerste instantie bruikbaar voor artsen die al klant zijn van KPN. Later zal deze app beschikbaar worden voor alle huisartsen, de CardioSecur app kan zowel in de huisartsenpraktijk gebruikt worden maar ook bij patiënten thuis wat veel (reis)tijd zal besparen en geld.

Meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in Nederland

Volgens KPN heeft het lanceren van de app voor smartphone als tablet ook nog een ander voordeel; mobiele hartfilmpjes zijn namelijk een stuk voordeliger voor de zorgverzekeraar, dan de hartfilmpjes die in het ziekenhuis worden gemaakt. Daarnaast worden de mobiele hartfilmpjes vergoed door de zorgverzekeraar. Een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) laat de elektrische signalen van het hart zien in een grafiek. In Nederland zijn er meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten blijkt uit cijfers van de Hartstichting.

Hoe werkt CardioSecur voor de smartphone?

De CardioSecur app werkt als volgt; nadat u de app heeft geïnstalleerd op de smartphone of tablet heb je nog een speciale kabel nodig. Deze is aansluitbaar op de Lightning-poort van een iPhone of iPad. De meting bestaat uit de volgende 3 stappen. Eerst wordt op 4 verschillende plekken op de borst van de patiënt vier zelfklevende elektroden opgeplakt. De tweede stap is een meting van ongeveer 10 seconden via de CardioSecur app die ervoor zorgt dat u een goed hartfilmpje krijgt waar de juiste diagnose uit opgemaakt kan worden. Als laatste stap volgt de analyse van het hartfilmpje waar de cardioloog persoonlijk advies over kan geven.

De CardioSecur app is gratis verkrijgbaar voor de smartphone in de App Store en in de Google Play Store, naast de app op de smartphone of tablet heb je een CardioSecur-abonnement nodig, de ECG-kabel en moet je beschikken over de juiste smartphone of tablet. De huisarts betaalt eenmalig ongeveer honderd euro voor het volledige pakket wat bestaat uit 50 gram wegende ECG-kabel en 144 stuks bruikbare elektroden die geschikt zijn voor welgeteld 96 metingen. Op dit moment geldt er een speciale actie “2 voor 1” waarbij de huisarts twee stuks van het CardioSecur-meetpakket krijgt. Overigens betaalt de huisarts maandelijks €9,95 voor de dienst.

Online medisch dossier op de smartphone en tablet

Apple zal dit nieuwe project zeker toejuichen want zij proberen al een aantal jaren de mogelijkheden op medisch gebied uit te breiden d.m.v. diverse gezondheid apps als “Hartslag” en de “Gezondheid-app”. In iOS 11.3 zal er een optie beschikbaar zijn om medische dossiers mee te nemen in de Gezondheid-app en deze data uit te wisselen met ziekenhuizen. Tot op heden doen hier alleen een aantal Amerikaanse ziekenhuizen aan mee, maar we verwachten dat het ook snel in Europa gebruikt kan worden.