/ Nieuws / Groot deel Nederlandse bevolking beveiligd telefoon niet goed

Groot deel Nederlandse bevolking beveiligd telefoon niet goed

Mobiel beveiliging
Alicia van den Velden on 29 januari 2019 - 16:08 in Nieuws

Eén op de drie Nederlanders beveiligt zijn of haar smartphone niet goed genoeg. De gebruikers schermen hun telefoon niet voldoende af bij het installeren van een app. Het gevolg hiervan is dat buitenstaanders toegang kunnen krijgen tot bepaalde zaken, omtrent privacy.  Hierbij gaat het om persoonlijke gegevens als locaties, privéfoto’s en telefoonlijsten.

Het is belangrijk dat er steeds meer mensen bewust worden van het gebruik maken van een smartphone. Ongeveer 87% van alle Nederlanders maakt gebruik van een smartphone en spannen daarmee samen met Denemarken de kroon in het aantal gebruikers.

Bezorgd over privacy

Een groot gedeelte van de Nederlandse smartphone-gebruikers is bezorgd over het feit dat er misbruik gemaakt kan worden van hun privacy. Ongeveer 3% van de smartphone-gebruikers in Nederland zijn slachtoffer geweest van een ‘privacy inbreuk’ op zijn of haar smartphone. Het kan gaan om verloren foto’s, persoonlijke data of een virus. Een lichtpuntje voor Nederland is dat het onderaan de ranglijst staat, omtrent privacy inbreuk. Al is het te hopen dat dit alleen nog maar minder wordt.

Maatregelen veilig gebruik smartphones

Tijdens het installeren van een app kan er toegang worden gegeven tot persoonlijke gegevens zoals locatie, foto’s en de lijst met contactpersonen. 68% van de smartphone-gebruikers weigeren dit tijdens de installatie van een app, 17% doet dit integendeel niet en 12% hiervan weet niet eens dat zoiets mogelijk is. Van alle smartphone-gebruikers in Nederland maakt ongeveer 3% geen gebruik van apps.

Uit de statistieken blijkt dat vooral de jongere smartphone-gebruikers in Nederland, maatregelen nemen tijdens het installeren van een app. Het gaat hier om smartphone-gebruikers tussen de 16 en 35 jaar. De oudere smartphone-gebruikers zijn daarentegen steeds minder bewust van het beperken of het weigeren van de toegang tot persoonlijke gegevens.

Advies controle over persoonsgegevens

Om ervoor te zorgen dat buitenstaanders niet zomaar toegang kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens, wordt er geadviseerd om de juiste instellingen te gebruiken voor de smartphone. Het is handig om de privacy-instellingen, zoals locatievoorzieningen goed aan te passen. Wanneer dit niet nodig is, is het handig om het uit te schakelen. Verder is het belangrijk dat de mensen meer bewust zijn van wat er gedeeld wordt op het internet. Dit voorkomt een groot deel van de gemaakte fouten, ook is het handig om gebruik te maken van privacyrechten. Dit dient als een algemene bescherming voor de persoonlijke gegevens. Bij het gebruik maken van privacyrechten, kunnen mensen hun eigen gegevens inzien, wijzigen en wissen. Hier zijn verschillende organisaties voor om het uit te voeren. Mensen hebben het recht om zulke organisaties te benaderen, om hun persoonlijke gegevens te verbeteren, aan te passen en af te schermen. Wanneer de persoon er niet uitkomt met de organisatie, kan er een klacht worden ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).