/ Nieuws / Glas van diamant

Glas van diamant

Diamant
Alicia van den Velden on 8 februari 2018 - 13:43 in Nieuws

Wij houden van onze geweldig smartphones op zakformaat, die tegenwoordig steeds meer kunnen. Naast dat ze zo mooi zijn, soms wat prijzig en van alles kunnen, zijn onze smartphones toch zo fragiel. Dit komt doordat een groot deel van de telefoon een laag glas is dat het beeld beschermt. Dit glas is snel breekbaar, vooral als ze zo makkelijk zijn om te laten vallen of uit je handen glijden.

De high-end smartphones van tegenwoordig krijgen natuurlijk de meest recente innovaties met telefoon glas zoals Gorilla Glass van Corner. Dit is een speciaal glas voor telefoons dat minder breekbaar is dan normaal glas en bestendig is tegen krasjes. Hierdoor wordt het laten repareren van je smartphone steeds duurder. Dit wordt niet beter met de recente telefoon trends waarbij ze nu ook glas achterop de telefoon doen, bijvoorbeeld bij de Galaxy S8 en de iPhone X. Laat je een van deze telefoons vallen en het glas is kapot, dan zit je bij de iPhone X al op bijna €550 voor een reperatie van het glas van je telefoon.

Natuurlijk is dit geen probleem als je je telefoon nooit laat vallen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is gewoon geen 100% effectieve manier om het telefoon glas te beschermen. Tenzij we het hebben over het nieuwe innovatieve glas voor telefoons: Miraj Diamond Glass. Het Amerikaanse bedrijf Akhan Semiconductor heeft een prijzige oplossing gevonden, door het glas van de telefoon uit diamant te maken.

De hardheidsschaal

De hardheidschaal van Mohs is een schaal van 1 tot en met 10, die de hardheid aangeeft van mineralen. De regels van de hardheidsschaal zijn simpel, als een mineraal een kras kan achterlaten bij een ander mineraal is die hoger op de schaal. Diamant is een 10 en kan alleen gekrast worden door een diamant. De meest recente high-end smartphones, zoals de Galaxy S8 en iPhone X, dragen de meeste recent versie van Gorilla Glass: Gorilla Glass 5. Dit glas krijgt een cijfer van 6 op de schaal van Mohs. Op dit glas kun je nauwelijks een krasje achterlaten met een mes.

Testen

Dit Miraj Diamond Glass is dus meer dan een kleine upgrade van Gorilla Glass 5, als het hardste materiaal op de planeet is het een goede kandidaat voor onze telefoon schermen. Het glas moet echter nog getest worden. Samen met geselecteerde fabrikanten voert Akhan verschillende soorten testen uit zoals stress testen en testen voor het geleidingsvermogen, wat belangrijk is voor de aanraak functie van de telefoon. Ook al heeft Akhan een klein aantal partners die helpen met de testen, kunnen wij smartphones met Miraj Diamond Glass beginnen te zien in 2019.

Wij kunnen een hoge prijs verwachten voor deze toestellen in vergelijking met andere telefoons zonder Miraj Diamond Glass Maar als je echt een telefoon wilt die beter bestendig is tegen schade, is dit hét glas voor jou. Als je nooit je telefoon breekt of laat vallen kan de krasbestendigheid nog interessant zijn, omdat je krasjes op het scherm nauwelijks kunt voorkomen, tenzij je er een screenprotector op doet. Maar we weten allebei dat dat er minder mooi uit ziet, hè?