/ Nieuws / De slimme speaker in huis

De slimme speaker in huis

Google Home
Alicia van den Velden on 25 februari 2019 - 14:28 in Nieuws

Het is steeds vaker te vinden bij mensen thuis; een slimme speaker. Een speaker die bediend wordt door commando’s met behulp van de stem. Diverse bedrijven hebben een slimme speaker in ontwikkeling. De speaker kan op verschillende gebieden de gebruiker te hulp staan.

Een alles-in-één box

Waarvoor is een slimme speaker nou nuttig? Veel mensen vragen dit zich af. Deze speaker kan voor veel activiteiten zeer nuttig zijn. Voorbeelden van opdrachten die aan de box gegeven kunnen worden zijn; het licht aan doen en vragen om muziek af te spelen. Daarnaast is het ook mogelijk om de agenda te koppelen met het systeem. Zo kan het je waarschuwen voor afspreken die in je agenda staan. Een andere reden om het toestel aan te schaffen als je vergeetachtig bent is het boodschappenlijstje. Het toestel kan zonder problemen een boodschappenlijstje samenstellen die door de gebruiker zelf samengesteld is.

Om de speaker te koppelen met de smartphone moet de app worden gedownload waar je ze met elkaar kan verbinden. Wanneer de toestellen met elkaar verbonden zijn kan je de instellingen toevoegen. Hier kunnen de beheerders worden toegevoegd en diverse apparaten bedienen. Zo is het mogelijk om de lampen, thermostaten, tv’s en muziek te bedienen.

Door commando’s te geven met behulp van de stem kan er op tv YouTube video’s, programma’s en films worden afgespeeld. De slimme box beschikt ook over veel informatie. Zo kan hij dienen als lokale gids. Hij weet alles te vinden en kan daarbij vertellen hoelang de reistijd is. Zo houdt hij ook rekening met files die er zijn.

Welke slimme speakers er zijn

Google heeft zijn eigen slimme speaker ontwikkeld; de Google Home. De door Google gemaakte speaker is in Amerika vier jaar geleden uitgekomen. Doordat er nog geen Nederlandse versie was is hij twee jaar later in 2018 op de Nederlandse markt verschenen. De app die gedownload moet worden om via de smartphone de speaker te beheren is; de Google Home app.

Google heeft verschillende soorten slimme speakers gemaakt. De goedkoopste variant is de Home Mini. Deze variant is verkrijgbaar vanaf €59,-. Daarna komt de Google Home voor €149,-. Het enige verschil tussen deze twee is dat de Home Mini niet geschikt is om muziek af te spelen en niet beschikt over een uitgebreide touch bediening. Naast deze speakers is er nog één andere Google slimme speaker; de Google Home Max. Deze variant is niet beschikbaar in Nederland. In Amerika is hij wel beschikbaar en kost hij omgerekend €400,-. De geluidskwaliteit is de grootste upgrade van de speaker.

Naast de speakers van Google hebben we ook de Amazon Echo. Amazon heeft net als Google 3 varianten ontwikkeld; de Amazon Echo Dot, Amazon Echo en de Amazon Echo Plus. Deze speakers zijn goedkoper dan die van Google. De Dot versie is het goedkoopst. Deze is verkrijgbaar vanaf €59,99. Vervolgt door de middelste versie Amazon Echo speaker voor €99,99. Ten slotte komt de Plus versie voor €159,99. De slimme speakers zijn vergelijkbaar met die van Google. De speaker moet aangesproken worden met de naam Alexa. Wanneer iemand die veel in de omgeving van de speaker is ook Alexa heet is het mogelijk om Echo te gebruiken.

Het enige grote verschil tussen de speakers van Amazon en Google is dat bij Google het mogelijk is om in het Nederlands te communiceren. Bij Amazon Echo is dit echter niet het geval, de taal om met een Amazon box te communiceren is Engels.