/ Geen categorie / De onduidelijkheid van iCloud

De onduidelijkheid van iCloud

Alicia van den Velden on 27 mei 2019 - 08:21 in Geen categorie

iCloud, is een systeem dat door veel mensen gebruikt wordt. Toch is bij vele de functie onbekend van wat iCloud nou precies inhoudt of hoe het werkt. Het wordt voor deze mensen te ingewikkeld dankzij de verschillen tussen de functies van de systemen. Zo is er een Apple-iD, iTunes en de iCloud. Kan er op iTunes alleen muziek geluisterd worden? Wat is een Apple-iD en wat kan ik ermee? Dit zijn vragen die veel mensen niet kunnen beantwoorden, om meer duidelijkheid te krijgen lees je hier wat meer informatie.

Wat houden de systemen in?

Apple-iD, jouw account

Het meest eenvoudige is de Apple-iD. Om volledig gebruik te kunnen maken van het Apple toestel is een Apple-iD nodig. Een Apple-iD wordt gemaakt in de Appstore met een e-mailadres wat gekoppeld wordt met een zelfgemaakt wachtwoord. Apple-iD is het account dat je gebruikt om apps te downloaden in de App Store en in te loggen op verschillende Apple diensten. Op het moment dat de Apple-iD gemaakt is wordt er automatisch een iCloud account gemaakt.

iCloud op alle Apple apparaten

Kort uitgelegd is de iCloud een virtuele USB-stick die alles online opslaat op verschillende toestellen waar hetzelfde iCloud account op ingesteld is. Zo is het mogelijk om contactpersonen, agenda-afspraken en herinneringen op alle toestellen te hebben. Dankzij iCloud Drive is het altijd mogelijk om te werken aan documenten. Zo is het mogelijk om een presentatie, die gemaakt is via de computer, aan te passen via de iPhone. Met behulp van de iCloud kan je een reservekopie maken om die over te zetten naar een ander of nieuw Apple toestel. iCloud is gratis te gebruiken, Apple geeft elk iCloud account gratis 5GB opslagruimte. Op het moment dat de iCloud te vol zit, kan er geen reservekopie van alle data gemaakt worden. Dit betekent dat de data niet overgezet kan worden wanneer er een nieuw toestel aangeschaft wordt. Apple biedt zelf een uitweg voor dit probleem, er is de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten. Het goedkoopste abonnement is €0,99 per maand. Hierbij krijg je 50 GB in plaats van 5 GB. Daarna volgt het 200 GB-abonnement voor €2,99 per maand. Het hoogste abonnement is van 2TB voor €9,99 per maand. Via de instellingen is het mogelijk om een reservekopie te maken op iCloud en de data over te zetten naar een ander toestel. Deze reservekopie zal dan op het Apple-iD account opgeslagen worden en wanneer er ingelogd wordt op een nieuw toestel, kan de data van het oude apparaat overgezet worden.

iTunes, meer dan alleen muziek luisteren

iTunes kan ook wel gezien worden als een aparte platform, het biedt meerdere producten en diensten aan. Zo is er de iTunes store, iTunes Match, iTunes Pass, iTunes in de Cloud en iTunes Bestandsdeling. Wanneer de gebruiker beschikt over Apple TV, is het mogelijk om via de tv films en podcasts te streamen en muziek te luisteren. Op Apple TV zit geen iTunes knop maar heeft iedere dienst zijn eigen knop. ITunes wordt ook wel veel gebruikt voor het overzetten van data van het oude toestel naar het nieuwe toestel. Eerst zal via een computer die beschikt over iTunes een reservekopie gemaakt worden op het veelzijdige platform. Vervolgens moet het nieuwe toestel aangesloten worden en de reservekopie teruggezet worden. Zodra het terugzetten klaar is beschikt het nieuwe toestel over de data van het oude toestel.