/ Nieuws / De eerste mobiele toestellen met 5G internet

De eerste mobiele toestellen met 5G internet

5G internet
Alicia van den Velden on 9 april 2019 - 16:07 in Nieuws

Meerdere berichten hebben bekendgemaakt dat er in 2019 de eerste mobiele toestellen uitkomen die beschikken over 5G internet. OnePlus heeft op de Mobile World Congress van 2019 in Barcelona het eerste mobiele toestel met 5G internet tentoongesteld, de OnePlus 5G. Deze telefoon is slechts een prototype, toch zijn er wel aankondigingen gedaan door bedrijven die ook mobiele toestellen met 5G internet uit willen brengen.

Mogelijkheden van 5G-ondersteuning

Het 5G modem kent meerdere voordelen en zal naar verwachtingen een uitstekende opvolger zijn van het 4G modem. Het zal een hogere up- en downloadsnelheid aanbieden, dit betekent dat de internetsnelheid vele malen sneller zal zijn. Naast de internetsnelheid zal de bandbreedte hoger zijn, dit houdt in dat er op drukke locaties een beter bereik is voor elk mobiele toestel.

Niet alleen als consument biedt 5G extra voordelen maar voor het bedrijfsleven is deze innovatie zeer gunstig. Met behulp van 5G kunnen zelfrijdende auto’s aangestuurd worden of grotere drones op afstand bediend worden.

Qualcomm

De meeste 5G toestellen die in 2019 uitkomen zullen op de Snappdragon 855-chip draaien. De snappdragon 855-chip is geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm, dat processors verkoopt. Doordat zij hofleveranciers zijn van de merken; OnePlus, Sony, HTC, LG en Google waren de verwachtingen al dat één van deze telecombedrijven ging beginnen met een toestel met 5G ondersteuning. Qualcomm heeft bekend gemaakt dat er 30 apparaten met 5G-ondersteuning uitgebracht zullen worden in 2019. Deze apparaten zullen bestaan uit tablets en voornamelijk smartphones.

Apple

Er zijn geruchten dat Apple bezig is met een iPhone die 5G-ondersteuning biedt. Naar verwachting zal de nieuwe iPhone in 2020 uitgebracht worden. Apple wil voor de 5G-ondersteuning de 8161 5G-chip van Intel gebruiken, waarbij het testen de oude variant wordt gebruikt; 8060-chip. Bij het testen verbruikte de chip teveel energie waardoor het toestel aan de buitenkant warm werd, dit kan eventueel negatieve invloed hebben op de batterij. Wanneer de problemen aanhouden, kan Apple overstappen naar MediaTek, zij ontwikkelen namelijk ook 5G-chips. Desondanks verwacht Apple tijdig dit probleem op te lossen en in 2020 een nieuwe iPhone te lanceren met 5G-ondersteuning.

Aankondigingen

Xiaomi liet als één van de eerste telecomproducenten weten een mobiele toestel met 5G ondersteuning te willen aanbieden. In oktober 2018 heeft het Chinese bedrijf aangekondigd dat het een speciale variant van de Mi Mix 3 zal uitbrengen. Naast Xiaomi is Samsung ook bezig met een 5G toestel dat een duurdere versie van de uitgekomen Galaxy S10 moet worden. De Samsung smartphones zullen naar verluidt een 5G-ondersteuning gebruiken die door hen zelf ontwikkeld is. Vanaf 25 februari tot en met 28 februari 2019 heeft de telecombeurs plaatsgevonden in Barcelona. Huawei en LG zagen dit als een kans om hun eerste toestellen met 5G-ondersteuning aan te kondigen. Naast Huawei zal haar dochtermerk, Honor, ook een 5G toestel uitbrengen.

Er wordt verwacht dat de mensen in Nederland, in 2019 niet kunnen beschikken over 5G-ondersteuning. Eerst zal er een frequentieveiling moeten plaatsvinden en moeten de huidige zendmasten omgebouwd worden om ze geschikt te maken voor de frequentie. In het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zal het wel mogelijk zijn om in 2019 gebruik te maken van 5G internet.