/ Nieuws / Betalen met de telefoon

Betalen met de telefoon

Alicia van den Velden on 18 januari 2019 - 09:13 in Nieuws

Tegenwoordig is het mogelijk om te betalen met uw telefoon. Nee, de telefoon hoeft niet ingeleverd te worden. U betaalt namelijk gewoon met uw telefoon die dient als uw pinpas. Als u dus een keer uw telefoon bent vergeten hoeft u zich niet druk te maken als u uw telefoon op zak heeft. Het wordt u allemaal zo gemakkelijk mogelijk gemaakt, vindt u niet?

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen is tegenwoordig nog niet erg bekend. Het is ook niet bekend hoeveel mensen hier gebruik van maken. Uw telefoon dient in dit proces eigenlijk wel als een digitale pinpas. Dit werkt via NFC, wat Near Field Communication betekent. Het heeft dezelfde techniek als het contactloos betalen met de pinpas, of het in- en uitchecken met de OV kaart. De techniek bij deze ontwikkelingen is exact hetzelfde. Alleen de manier waarop u het gebruikt is anders, u betaald tegenwoordig met uw telefoon. Betalen met uw mobiele telefoon is al mogelijk sinds 2014.

Hoe betaal ik met mijn telefoon?

Ondanks dat het niet bekend is hoeveel mensen gebruik maken van het betalen met de mobiele telefoon is niet bekend. We weten echter wel dat het heel erg gemakkelijk kan zijn. Het gaat namelijk via de contactloos betalen app van uw bank. Tijdens het betaalproces opent udeze app en u houdt uw smartphone tegen het pinapparaat die contactloos betalen accepteert. Indien u een aankoop doet van minder dan €25 hoeft u verder geen andere acties te ondernemen. Wanneer het bedrag hoger is dan 25 euro moet u uw speciale mPIN-code invoeren in de betaalautomaat. U houdt ten eerste de telefoon tegen de automaat. Vervolgens voert u de pincode in op uw telefoon en daarna houdt u de telefoon weer tegen de pinautomaat. Tenslotte geven drie snelle piepjes aan dat u heeft betaald. Het is trouwens niet nodig om een directe internetverbinding te hebben. Het mobiel betalen is altijd mogelijk indien NFC aanstaat.

Met welke telefoons kan ik draadloos betalen?

Contactloos betalen is alleen mogelijk met een Android telefoon. Ook heeft deze Android telefoon een softwareversie van 5.0 Lollipop of nieuwer benodigd. Naast de softwareversie moet de telefoon ook over een NFC-Chip en een NFC-simkaart beschikken. De grootste Nederlandse banken ondersteunen het mobiele betaalproces en hebben een speciale app hiervoor. De kosten voor het mobiel betalen is bij alle banken, behalve de ABN, €0,50. Bij de ABN Amro is het volledig gratis. Dit betekent dus dat het een aparte app is en niet de standaard bankieren app die u al geïnstalleerd heeft.

iPhone’s en mobiel betalen

Het is nog niet mogelijk om in Nederland mobiel te betalen met een Apple iPhone. In het buitenland is het echter wel mogelijk. De app voor het mobiel betalen van Apple is Apple Pay. Apple Pay is een speciale app waarbij u uw eigen betaalpassen kunt toevoegen. Wanneer Apple Pay naar Nederland komt is nog onbekend. Wanneer dit gebeurd zullen we u hierover informeren.

Is mobiel betalen veilig?

Het mobiel betalen met uw smartphone is even veilig als het betalen met uw pinpas. U kunt u bedragen onder de €25 betalen zonder code. Indien u altijd met code wil betalen kunt u dit ook instellen. Indien meerdere betalingen een totaal bereiken van €50, zal de pincode alsnog moeten worden ingevuld. Als u wordt beroofd van uw telefoon of iets dergelijks en uw telefoon komt in de verkeerde handen. Is het belangrijk dat u zo spoedig mogelijk uw bankpas blokkeert. Wanneer u uw bankpas blokkeert zal ook uw mobiele pinpas worden geblokkeerd en kunt u alleen persoonlijk uitgaven doen.