/ BKR Vrije smartphones

Het vergelijken van BKR-vrije smartphones

Waar men eerder vrij gemakkelijk een nieuwe smartphone kreeg bij het afsluiten van een smartphone, is dat helaas sinds 1 mei een ander verhaal. Vanaf 1 mei krijgt iedereen die een smartphone van €250,- of meer op afbetaling koopt, namelijk een BKR-registratie. Dit is een nieuwe regel, die helaas veel meer met zich mee kan gaan brengen.

De oude regels

Voor 1 mei kreeg men een nieuwe smartphone, bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Afhankelijk van het afgenomen abonnement, kon het zijn dat men nog een bepaald bedrag voor de nieuwe smartphone moest bijbetalen. Nadat het abonnement na één of twee jaar verstreken is, is de smartphone afbetaald en is men ook echt de eigenaar. Iedereen kon dus eigenlijk vrij simpel een nieuwe smartphone krijgen. Natuurlijk werd daar wel voor betaald, door middel van de maandelijkse lasten.

De nieuwe regels vanaf 1 mei

Vanaf 1 mei is de situatie dus compleet anders. Nu krijgen men namelijk een BKR-registratie, als er een smartphone van €250,- of meer op afbetaling wordt gekocht. En de nieuwste smartphones van tegenwoordig kosten al snel meer dan €250,-. Wat houdt een BKR-registratie dan precies is en waarom is het zo vervelend. Zodra iemand bij het Bureau Kredietregistratie wordt geregistreerd, betekend het dan men een lening is aangegaan. Hier worden dus eigenlijk alle leningen in kaart gebracht. Wil men daarna een andere lening afsluiten, kunnen nieuwe kredietverstrekkers dus via de BKR-registratie gemakkelijk in zien of het überhaupt verantwoord is om een nieuwe lening af te laten sluiten. Door een BKR registratie wordt het dus erg lastig om een nieuwe lening af te sluiten, maar daarnaast heeft een BKR registratie ook invloed op de hoogte van een hypotheek. Zodra een BKR-registratie is geregistreerd heeft deze in principe een positieve status. Zodra er betaalachterstand wordt opgelopen, wordt de status omgezet in een negatieve registratie. Dit moet men zeker zien te voorkomen, want van een negatieve registratie komt men nooit meer af. Zodra de registratie positief is, blijft deze vijf jaar zichtbaar. Is de lening uiteindelijk volledig afbetaald, dan komt deze sowieso te vervallen.

BKR-vrije smartphones

Er zijn al verschillende vergelijkingssites, die BKR-vrije smartphones met elkaar vergelijken. Zo heeft men snel en duidelijk inzicht, in welke smartphones wel kunnen worden afgenomen bij een nieuw abonnement zonder een BKR-registratie. Men bepaald zelf hoeveel belminuten en mb’s er per maand kunnen worden verbruikt en hoeveel men daarnaast wil bijbetalen. Zodra deze gegevens bekend zijn, toont de bepaalde site alleen maar smartphones die men zonder een BKR-registratie kan verkrijgen. Het voordeel hiervan is wel, dat de maandelijkse lasten van de abonnementen die worden afgesloten lang niet meer zo hoog zullen zijn. Wil men toch graag gebruik maken van de nieuwste smartphones, maar geen BKR-registratie oplopen, dan zal men een toestel zelf moeten kopen.