/ Alcatel

Alcatel telefoons

Alcatel One Touch Pop 2 4

Algemene informatie Alcatel-Lucent

logoAlcatel was een Franse onderneming, gespecialiseerd in telecommunicatie-apparatuur. De naam van de onderneming stampt af van de voorganger van het bedrijf, namelijk Alsace Cable and Telephony. Het bedrijf was een dochteronderneming van het Franse staatsbedrijf CGE. Alcatel stond voornamelijk bekend om zijn Gsm-telefoons en ADSL-modems. In 2004 ontstond er een tussen TCL Corporation en Alcatel een joint venture speciaal gericht op de mobiele telefoonmarkt, onder de naam Alcatel Mobile. De concurrentie bleek veel te groot voor het bedrijf en uiteindelijk is Alcatel gefuseerd met Lucent Technologie. Alcatel-Lucent is voort gekomen uit een fusie tussen Alcatel en Lucent Technologie. In 2006 zijn de twee bedrijven gefuseerd omdat de concurrentie in de smartphonemarkt moordend was. De fabrikant van mobiele telefoons richt zich niet op het high-end segment, maar juist op de low budget segment. Alcatel-Lucent heeft vestigingen in meer dan 130 landen. Het gaat de laatste jaren op en af met het bedrijf. Om 2013 heeft Alcatel-Lucent plannen aangekondigd om 10.000 werknemers te ontslaan, als onderdeel van een kostenreductie van 1 miljard euro. Op 1 oktober 2014 heeft het bedrijf aangekondigd om haar dochteronderneming Alcatel-Lucent Enterprise te verkopen aan het Chinese Huaxin Post & Telecommunicatie Economie Development Center. Het gaat Alcatel-Lucent ondanks de fusie nog steeds niet voor de wind.

Smartphones en abonnementen

Alcatel-Lucent heeft zich nooit gemengd in de hevige concurrentie voor high-end smartphones. Het van oorsprong Franse bedrijf heeft altijd ingezet op het laagste segment, namelijk het low budget segment. De Alcatel mobiele telefoons zijn in Nederland voornamelijk bekend vanwege het betaalbare prijskaartje en hierdoor zijn het vaak interessante toestellen voor een hele brede groep consumenten. De Alcatel smartphones zijn vooral voor de beginnende mobiele telefoon gebruiker een kwalitatief goed toestel. Alle mobiele telefoons die het bedrijf op de markt brengt vallen allemaal in de OneTouch-serie. In deze serie bestaan verschillende soorte mobiele telefoons zoals de Idol-serie, PoP C-serie en de PoP D-serie. Doordat de smartphones van Alcatel betaalbaar zijn kopen heel veel consumenten deze mobiele telefoons of smartphones als los toestel en sluiten hierbij een voordelig mobiel telefoon abonnement af.

Besturingssysteem

De Alcatel smartphones draaien allemaal op het mobiele besturingssysteem dat is ontwikkeld door Google, namelijk Android. Over het Android mobiele besturingssysteem heeft Alcatel-Lucent een eigen skin heen gelegd. Deze skin komt aanzienlijk inde buurt van Stock Android. De smarthpones van Alcatel zijn vanaf de fabriek voorzien van extra veel software en er is veel gesleuteld op grafisch gebied. Met een Alcatel smartphone krijgt een gebruiker heel veel meer, een nadeel hiervan is dat de smartphone traag en niet soepel werkt. Doordat Alcatel gebruik maakt van Google's Android krijgt de gebruiker ontzettend veel standaard Google applicaties als Gmail, YouTube en Google Maps. Een handige toevoeging van Alcatel zelf is SwiftKey, met deze functie kan getypt worden door te swipen. Alcatel biedt goedkope Android smartphones aan en hierdoor zijn er veel consumenten die een Alcatel smartphone kopen.